Ad Infinitum – tajemné zákopy 1. světové

Ad Infinitum je psychologický horor, který je první hrou trefně pojmenovaného, německého studia Hekate. Řecká bohyně Hekaté byla mimo jiné bohyní tajemných sil, noci a podsvětí, což se báječně hodí k atmosféře této hry, kde se stírá hranice mezi realitou a noční můrou.

@techraj.cz

Když horor nekončí s válkou

Hlavní postavou příběhu je Paul Von Schmitt, za kterého hrajete, německý voják bojující ve Velké Válce, neboli 1. světové válce, jak nás učí v dějepise. Celý příběh začíná na německé frontě, kde je Paul zasažen a poslán domů, kde se probírá do zdánlivě opuštěného domu. Jak prochází svým domovem, postupně odhaluje, co se dělo za jeho nepřítomnosti. Jako hráč samozřejmě i postupně poodhalujeme Paulův život, stejně jako jeho bratra Johannese, který bojoval na stejné frontě. Matka, jak se zdá se nesmířila se smrtí Johannese a uchýlila se k okultismu, aby se ho pokusila přivést zpět. Zároveň však věří, že vy nejste její syn. Jak prozkoumáváte dům, vaše mysl vás přenese zpátky na frontu, tedy na její hrůznější variantu, kterou okupují tajemní skrčci, kteří mají neustále hlad a patrně i něco horšího. A tak se snažíte navigovat svou mysl vzpomínkami na hrůzy války a své tělo vaším domovem, abyste se pokusili zjistili se, co se vlastně děje.

@techraj.cz

Když nejde jen o lekačky

Ad Infinitum je psychologický horor, takže moc lekaček a akce neočekávejte. Hra pracuje spíše s budováním napětí, a když už nějakou tu lekačku nasadí, tak tam, kde ji nečekáte, teda aspoň většinou. Zatímco se pohybujete po domě, je napětí zvyšováno hlavně tajemnými zvuky, mumláním, kroky a dalšími podobnými nástroji hororových her. Vaše toulky po zákopech jsou o něco akčnější. Většinou je potřeba se proplížit kolem nenasytných skrčků nebo před nimi vyloženě utíkat. A občas narazíte i na mnohem nebezpečnější nestvůry. A v zákopech můžete i něco jako umřít. Kromě opatrného nakukování za roh nebo frenetického utíkání před sežráním, na vás čekají i puzzle. Většinou se jedná o velmi jednoduché hlavolamy, které vyřešíte velmi rychle. Jako najít správnou kombinaci či klíč k otevření pokoje. A sem tam dojde i na nějaké ty bossy u kterých nemáte jen jedinou možnost, jak se s nimi vypořádat a vaše akce tak mohou ovlivnit i jaký konec na vás čeká po dohrání.

Vizuálně je hra velmi pěkná. Ať už se jedná o chodby starého, rodinného sídla v Berlíně nebo o špínu a mlhu zákopů, vše navozuje tu správnou atmosféru. Ani zvuk za obrazem nezaostává stará prkna vrzají a bláto v příkopech uspokojivě čvachtá a i když hrdina vyloženě nemluví, je správně zadýchaný po běhu a nervózní pokud narazí na hladové skrčky. Hudba je velmi atmosférická a velmi dobře dolaďuje celkový dojem. No před spaním bych si rozhodně nepouštěla, pokud se chci v klidu vyspat. Což si myslím je hudby do hororové hry to pravé ořechové. Hra pracuje s předem definovanými místy. kdy se hra ukládá, což v zákopech poznáte jednoduše, hledejte zakrvácené polní lůžko. A samozřejmě vám to naznačí i kolečko točící se v pravém rohu obrazovky. Hra se ukládá poměrně často, takže se nemusíte bát, že přijdete o hodně postupu, pokud byste hru vypli aniž byste si všimli, kdy se naposledy ukládala.

Musíme být nutně šílení strachy při hraní hororu?

Ačkoliv hra má výborně vytvořenou atmosféru, která je správně temná a pochmurná, u hry se pravděpodobně úplně bát nebudete. Tedy pokud vás neleká váš vlastní stín, pak si ale člověk říká proč jdete hrát horor, ale proti gustu…Nicméně já osobně jsem se lekla snad jen jednou a při bloumání domem jsem byla sem tam lehce nervózní a zběsilé úprky v zákopech mi krevní tlak také příliš nezvedly. Upřímně si ale myslím, že tahle hra není úplně o tom, abyste se po jejím dohrání báli vyjít ven na ulici a na pošťáka, co vám nese dopis hned volali policajty. Ad infinitum prozkoumává lidskou mysl a co s ní může udělat válka a tíha povinnosti. Je to prostě jedna z těch her, která ve vás vzbudí nepříjemný pocit, o kterém pak budete dlouho přemýšlet. Ale takové už psychologické horory jsou, prvoplánový strach je většinou na překážku. Pokud máte rádi horory, které se nesnaží jen děsit, ale hlouběji se podívat na psychické problémy, je tohle hra pro vás. Rozhodně se vyplatí ji aspoň jednou projít, ale pokud chcete být opravdu důslední a najít všechny konce, tak ani dva průchody vám stačit nebudou.

Hodnocení

Název hry: Ad Infinitum

Vývojář: Hekate
Vydavatel: Nacon
Žánr: Hororová adventura
Multiplayer: Ne
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X a Series S, Android, Microsoft Windows

Autor: Speedy

Celkový dojem

Ad Infinitum vás zavede na atmosférickou cestu myslí a vzpomínkami Paula von Schmitta. Poznáte, co s vámi může udělat válka a co může udělat vaší rodině. A sem tam se možná i leknete.

-
3.5

Klady

Atmosféra

Příběh

Puzzle

Zápory

Málo strašidelná

Občas není jasné jak dál

X