Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name Recenze

Pojďme si teď vyjasnit jednu věc… určitě se teď ptáte, co sakra je Like a Dragon Gaiden. Je to pokračování hry Yakuza: Like a Dragon z roku 2020? Nebo to je pokračování hry Yakuza 6: The Song of Life? Nebo to je další hra ze série Ninja Gaiden, kde budete chrlit oheň jako drak? V následujících řádcích se společně budeme snažit tyto záhady vyřešit. 

Chronologically confused

Hlavní hrdina Like a Dragon: The Man Who Erased His Name je hlavní protagonista série Yakuza, Kyriu Kazuma. Jeho prapůvodní příběh si nyní můžeme zahrát ve hře Yakuza 0, poté v remasterovaných dílech jedničky a dvojky s názvem Kiwami. Pak si jen stačí zahrát díly 3-6. V roce 2020 vyšel onen zmiňovaný spinoff Yakuza: Like a Dragon, kde se ve stejném čase odehrává i Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name. A jak Kyriu, tak i hlavní hrdina Yakuza: Like a Dragon, Ichiban, se setkají v díle s podtitulem Infinite Wealth, který vyjde v roce 2024… kapišto?

@SEGA

Tak jestli jsme pochopili tuhle motanici, tak si můžeme vyjasnit ještě něco. Určitě všechny z vás zajímá, jestli je potřeba hrát všechno to, co jsem nahoře vypsal abyste pochopili celý příběh Kyriu. Dobrá zpráva je, že ne. Hraním předchozích dílů si sice tento díl víc užijete, ale není to nic, bez čeho byste nepochopili příběh. Like a Dragon Gaiden: The Man… kristepane to je šíleně dlouhý název. Odteď nám bude stačit Like a Dragon Gaiden, pro dobro mých prstů. A konečně se můžeme podívat, jak se tento díl povedl!

GTA s chvaty a kopy?

Kyriu pověsil mafiánství před nějakou dobou na hřebík a jak už napovídá titul, snaží se fejkovat vlastní smrt a dožít klidný život v ústraní. Ale nás hráče by nebavilo koukat, jak v hospodě nadává na politiku a krmí kachny na nábřeží. Proto se vydáváme na další šílené dobrodružství, ve kterém půjdeme po lidech, kteří moc nežerou, že Kyriu natáhnul brka. Příběh si drží kvalitu předchozích titulů. Nalezneme tu spoustu filmečků a cutscén, které podtrhují už tak napínavý příběh našeho hrdiny. Japonský dabing je výborný a jen podtrhuje feeling východní kultury. Horší to bývá v sidestories či méně důležitých rozhovorech. Tradičně už zde nemáme dabing a rozhovory jsou často až únavně dlouhé. 

@SEGA

V hratelnosti ale moc změn nečekejte. Ale to rozhodně není špatně! Dost už bylo palných zbraní a nabroušených katan. Tady si to grázlové vyřizují ručně-stručně a každou chvíli zde někdo dostává na budku. Zde přichází na řadu klasický „beat ‚em up“. Kyryu má zde 2 bojové styly, které můžete přepínat dle libosti. Záleží, jak vám jaký styl sedne a také na efektivnosti v daném souboji. Bossové mají dost životů a často budete muset taktizovat, abyste je porazili.

Zde přichází další nepříjemná věc, a to vizuál soubojů. Mně osobně to třeba nevadí, ale chápu, že někomu to vadit může… Jedná se o různé šílené barvy v soubojích, jako vytržených z nějaké šílené arkády. Jasně, je to pořád japonská hra, ale přece jen zasazená do mafiánského prostředí dnešních dní. Takže když začnete bojovat a vypadá to kolem vás jako na disko večeru… inu, není to to pravé ořechové.

Už mě bolí ruce

Pokud už vás nebaví mlátit místní mafiány, můžete ve městě zažít spoustu jiných dobrodružství! Můžete si zajít na arkády a zahrát klasické SEGA hry. Nebo si  zahrát japonské šachy Shogi a po partičce šachů si zajít na šipky či golf. Vyžití ve městě je spoustu, akorát nečekejte obří otevřené město. Hra je dost striktní v tom, kam všude můžete jít a určitě by se sem hodilo i více volnosti. V ulicích budete potkávat lidi, kteří potřebují vaši pomoc. Spousta sidestories je zábavných a zajímavých, takže nečekejte jen klasické přines a zabij. Můžete například používat speciální agentské hodinky a hrát si s nimi na Spider-Mana. Nejenže slouží k ochromení nepřátel, ale můžete si s nimi přitahovat věci právě jako Spíďa.

@SEGA

Like a Dragon Gaiden je klasickým  nástupcem Yakuza her. Nedělá toho mnoho nového, ale dělá to pořádně a poctivě. Příběh Kyriu je napínavý, dechberoucí a ke konci vám může i slzička ukápnout. Kdo by to byl řekl, že budete brečet u gangsterky, že ano? Pokud máte rádi mafiánskou tématiku, dobré příběhy a nevadí vám japonské šílenosti,  Like a Dragon Gaiden je skvělá příležitost se dostat do série. Kdo ví, třeba vás série chytne a budete mě chvalořečit ještě dlouhou dobu po dohrání všech dílů… a veřím, že tato série a speciálně tento titul si to rozhodně zaslouží!

Hodnocení redakce

Název hry: Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name

Vývojář: Ryu Ga Gotoku Studio
Vydavatel: SEGA
Žánr: Akční beat 'em up
Multiplayer: Ne
Platformy: PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One, Series S/X

Autor: Raven

[ Koupit ]

Celkový dojem

Hra dělá čest svým předchozím titulům. Grafika, příběh a akce jsou na skvělé úrovni. Jen musíte překousnout klasické neduhy japonských her.

-
4

Klady

+ Skvělý příběh

+ Spoustu vedlejších aktivit

+ Soubojový systém

 

 

 

Zápory

– Absence dabingu ve většině rozhovorech

– Přehnané efekty

– Zbytečně dlouhé rozhovory

X