Top 10 videoherních sérií starých jako Metuzalém

Některé série jsou tu prostě už od počátku věků a stále produkují nové díly. Obvykle ne v takové palebné kadenci jako Call of Duty nebo ještě nedávno Assassin’s Creed, přesto natolik pravidelně, aby se na ně nezapomnělo. Pojďme se spolu podívat na těch deset nejstarších.

10. Wolfenstein

Kdo by neznal Wolfenstein a jeho hlavního hrdinu B. J. Blazkowicze, kapitána americké armády s polským jménem. Předtím, než se Wolfenstein přesunul do nové éry s dílem The New Order, byla většina z nás nejvíce obeznámena s Wolfensteinem 3D, který společně s Doomem pomohl zpopularizoval FPS. Avšak série začala mnohem dříve s Castle of Wolfenstein, který vyšel v roce 1981 na Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64 a MS-DOS. Oproti své nejznámější variantě klade důraz více na stealth. Posledním zářezem v této sérii je Wolfenstein Cyberpilot, který vyšel v roce 2019, ale prý už se pracuje na třetím díle.

@igdb.com

9. Dragon Slayer

Jedná o jednu z prvních her žánru JRPG, možná dokonce i tu úplně první. Vyšla už v roce 1984 a byla v Japonsku natolik populární, že si vysloužila i port na Gameboy 6 let po svém vydání. V zásadě jde o podobnou hru jako je později The Legend of Zelda, kdy běháte po světě, sbíráte předměty a s jejich pomocí řešíte puzzle, abyste zachránili svět. Po vydání dílu Dragon Slayer: The Legend of Heroes, pokračuje tahle série s podtitulem. Série je více oblíbená v Japonsku než na západě, a to asi hlavně z toho důvodu, že ne každý díl byl přeložen do angličtiny, a tak nám tu vznikají zmatky s číslováním. No prostě je na tom podobně jako Final Fantasy v Americe. Zatím poslední díl vyšel v roce 2022 pod názvem The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak II. Na anglickém překladu se prý pracuje a očekávat ho můžeme v roce 2024.

@igdb.com

8. Galaxian

Původně arkádová shoot’em up hra se na scéně poprvé objevuje v roce 1979, kde jinde než v Japonsku. Avšak už o rok později si jí mohou zahrát i američani. Prý se jedná o první hru, která použila RGB, tedy různé barvy. Jedná se o jednu z nejúspěšnějších arkádových her v historii, kdy jen v Americe se prodalo více než 50 000 mašin. Ani její nástupce Galaga nezaostává a dotáhnul úspěšně sérii až do roku 2019, kdy vyšel zatím poslední díl s názvem Galaga Revenge. O úspěšnosti této série svědčí mimo jiné i to, že téměř každý díl vyšel dříve či později na každé důležité platformě.

@igdb.com

7. Nobunaga's Ambition

Herní série, ve které můžete zrealizovat své sny o sjednocení Japonska. První hra s názvem Nobunaga no Yabō vyšla v roce 1983 pouze v Japonsku, ale protože byla velmi úspěšná, dočkal se druhý díl Nobunaga no Yabō: Zenkokuban (doslova Nobunaga’s Ambition: Country-Wide Edition) vydání i mimo Japonsko, a to pod názvem Nobunaga’s Ambition. Ve hře se můžete, ale nemusíte ujmout role titulárního Nobunaga, na výběr jsou i další postavy. Ať už ale hrajete za kohokoli vaším cílem je sjednotit Japonsko, které v době feudální bylo rozděleno na mnoho samostatných malých států. I v zatím posledním vydaném díle Nobunaga’s Ambition: Awakening vyšlém v roce 2022, vás čeká tento nelehký úkol.

@igdb.com

6. Bomberman

Série Bomberman vám jistě není cizí, jelikož ta je populární až dodnes. První díl s názvem Bomber Man, ano na začátku se to psalo odděleně, vyšel už v roce 1983 v Japonsku a o dva roky později i v Americe. Premisa hry je značně jednoduchá a možná proto si série udržuje svou popularitu. Hrajete za robota, který musí naleznout cestu skrze bludiště zatímco se vyhýbá nepřátelům. A protože je to Bomber Man, později Bomberman, jeho hlavní zbraní jsou samozřejmě bomby. Zatím poslední díl vyšel letos s názvem Super Bomberman R 2.

@igdb.com

5. Wizardry

Wizardry je jedna z mála takto starých sérií, která nemá svůj původ v Japonsku, ale v USA, a to přesně v Bostonu. První hra vyšla v roce 1981 pod názvem Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord a jednalo se o textové RPG. Celkem vyšlo v původní sérii 8 dílu, všechny nejdříve v USA a poté byly naportovány na japonské počítače. Od roku 1991 až dodnes je Wizardry Gaiden vydáváno v Japonsku včetně zatím posledního dílu z tohoto roku s názve Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord, jedná se o remake prvního dílu.

@igdb.com

4. Pac-Man

Tak Pac-Mana a jeho slavné Waka Waka snad netřeba představovat. Tohle žluté kolečko sýra společně s jeho nepřáteli duchy jménem Pinky, Blinky, Inky a Clyde zná snad celý svět. Pac-Man je tak populární, že jeho svatba s Ms. Pac-Man se odehrála během přestávky superbowlu. Prostě Pac-Man je legenda, jehož hry vyšli snad na každou existující konzoli. Zatím poslední díl s názvem Pac-Man World Re-Pac vyšel v roce 2022.

@igdb.com

3. Mario

Postava Maria se poprvé objevila ve hře Donkey Kong v roce 1981. Tenkrát se ještě nejmenoval Mario, ale Jumpman a k rozbíjení sudů používal kladivo. První hra, která již jméno Mario zmiňovala, byla arkádová hra Mario Bros. Ale naplno se tahle hra rozjela s prvním Super Mario Bros, které vyšlo na NES v roce 1985. Od té doby sklízí většinou jen úspěchy, když pomineme takové výstřelky jako Dr. Mario pro CDI Phillips či Mario Tenis na Virtual Boy. Zatím poslední Mario hra, která vyšla je letošní Super Mario RPG, remake původní hry, jež vyšla na SNES.

@igdb.com

2. The Oregon Trail

The Oregon Trail je další z těch několika málo her, které nevznikly původně v Japonsku. Opět se vydáváme do USA, ale tentokrát do Minnesoty. První díl vyšel už v roce 1978 jako textová hra s cílem poučit žáky základních škol o životě pionýrů v 19. století. A nebyl zrovna lehký život, zabít vás mohlo cokoli, ale zdá se, že nejčastěji to byla úplavice. The Oregon Trail si udržela popularitu na amerických školách až dodnes. Poslední díl vyšel v roce 2021 s originálním názvem The Oregon Trail.

@igdb.com

1. Space Invaders

Nejdéle běžící série snad nikoho nepřekvapí. Space Invaders jsou tu snad od počátku světa, tedy pokud se počátek světa odehrál v roce 1978. Původně arkádová hra, byla v průběhu věku vydána na každou normální konzoli, a i na pár těch ne úplně běžných. Fun fact, dnes již neodmyslitelná gameplay technika, kdy se útočníci z vesmírů pohybují tím rychleji, čím jich je méně, vznikla původně kvůli omezení systému. Čím méně bylo nepřátel na obrazovce, tím rychleji je systém dokázal zpracovat. Dneska už to systémy zvládnout snadno, ale gameplay už zůstal. Zatím poslední díl této zatím neumírající série vyšel v letošním roce s názvem Space Invaders: World Defense.

@igdb.com

Tak to byly herní Metuzalémové. Samozřejmě, že těchto deset není jediných, co jsou tu s námi roky a roky. Jsou tu i další jako The Legend of Zelda, Final Fantasy, Metroid či Dragon Quest a další a další. V podstatě všechno co vychází v Japonsku, jak se zdá.

X