Enshrouded – mlha skutečně zabíjí

Držte si klobouky, protože se nyní podíváme na jednu novinku, kterou jsme měl možnost si vyzkoučet na vlastní kůži. Kdo ještě neslyšel o nové survival hře Enshrouded od vývojářského studia Keen Games? Enshrouded si můžeme zahrát na PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5. Titul je zatím v předběžném přístupu. Tak se pohodlně usaďte a jdeme na to.

Nesmím také zapomenout poděkovat společnosti Evolve-PR, kteří poskytli titul k recenzi na PC. Přeji jim i hodně úspěchů do budoucna a těším se na další spolupráci.

Mlha vládne světu, ale ne na dlouho

Kdysi dávno si předci mysleli, že dokážou ovládnout magii. Magie je ale nezkrotná a je pouze na ní, co vám dovolí. Tady se ale veškerá magie vymkla kontrole a téměř celý svět byl zahalen do smrtící mlhy. Je třeba zažehnout pradávný plamen a navrátit světu řád. S holýma rukama to ale půjde těžko a tak nezbývá, než se vypravit na nebezpečnou cestu a proklestit si cestu až k samotnému jádru prastaré magie a doufat, že se také nestanete obětí smrtící mlhy.

Výprava začíná

Ihned na začátku si vyberete postavu dle vaší libosti. Výběr je celkem pestrý, takže si každý určitě přijde na své. Hra vás pěkně navede a říká vám, co máte dělat. Na začátku můžete očekávat přesně to, co v každé survival hře. Těžbu kamení, dřeva nebo tvorbu jednoduchých nástrojů a spoustu dalších věcí. Velkou výhodou je, že při troše trpělivosti si prakticky ihned na začátku můžete vycraftit docela slušný equip a postavit i nějaké to zázemí. Další postup ve hře je poté o dost snazší. Pokud ale máte rádi výzvy, tak se do questů můžete pustit rovnou a vyzkoušet si, co ve vás je.

Tvoření equipu je poměrně zdlouhavé, ale při troše cviku se to dá naučit už nazpaměť. Trochu  může vadit menší inventář a bedny s úložným prostorem. Takže je třeba sbírat právě ty suroviny, které právě potřebujeme. Časem se to změní a později lze vycraftit už bedny s rozšířenými sloty. To samé platí i pro osobní inventář. Všechno závisí na postupu vaší postavy. Nakonec ale možnosti dojdou a nezbyde vám nic jiného, než se vydat skrz mlhu a najít vzácnější suroviny a nějaké ty recepty.

Do boje v plné polní

Pokud nenarazíte na nějaké ty vlky běžně v přírodě, tak v mlze se boji už nevyhnete. Obývají ji totiž přízraky a další různá stvoření. Suroviny, které z nich padají, jsou navíc potřeba pro další postup v craftění.

Na výběr jsou celkem tři typy soubojů. Buď se na nepřátele vrhnete s mečem v ruce jako válečník a budete doufat, že nedostanete na budku, nebo můžete zvolit dva typ soubojů na dálku. Mága a lučištníka. Levelováním postavy dostáváme také skill pointy, u kterých si můžeme vybrat, jakou cestou se vydáme. Soubojový systém je velice jednoduchý. Prostě jít a pokosit všechno, co se vám připlete do cesty. Pokud ale přeci jen padnete, tak to není žádná hrůza. Přijdete sice o část inventáře, ale stačí si jen doběhnout k vaší mrtvolce a máte to zpátky.

Čas, který můžete strávit v mlze je také omezený. Strávit v ní můžete pět minut v kuse. Poté zemřete. Pokud se ale dostanete ven, tak se čas resetuje a můžete naběhnout zpátky a pokračovat. Horší je červená mlha. Ta vás sejme dřív, než si stačíte uvědomit, že tam nemáte co dělat.

Stavění je základ

Jako v každé survival hře, i tady je stěžejním bodem postarat se o nějaké to zázemí. Systém pro stavbu  je rozdělený do dvou částí. Stačí si vycraftit kladivo a hra vám nabídne předdefinované prvky pro stavění budov. Je to celkem rychlé a efektivní. Detaily můžete doladit jednotlivým stavěním bloků a vytvořit si tak prakticky cokoliv. Dá to ale trochu práci. Čím více různých materiálů natěžíme, tak se nám budou odemykat i různé bloky pro stavění. Velká výhoda je i v tom, že se prvky dají kombinovat, takže záleží i na naší představivosti, jak náš dům bude vypadat. Stavět ale nemůžeme jen pro sebe. Postupem času získáme několik společníků, kteří budou v celém postupu hry pomáhat. Kovář, lovec, alchymista a další. Každý z nich dokáže vyrobit základní věci plus i něco navíc. To něco navíc ale není zadarmo. Dokud nebudou mít vlastní zázemí, tak máte smůlu. Máte suroviny, máte recept, ale dokud nebudou mít i oni střechu nad hlavou, tak nehnou ani prstem. Itemy, které vás potom čekají, ale za trochu té námahy stojí.

Abych ale jen nezlatil zlato, tak i zde se najde pár věcí, které by nebylo špatné vylepšit. Systém pro stavění nejde prakticky oddálit, takže stavíme kolikrát pěkně naslepo.

Enshrouded v kostce

Celá hra Enshrouded je vlastně naprosto jednoduchá. Zabíjet, lootit, craftit a stavět. Ta jednoduchost ale dokonale funguje a dělá to ze hry opravdu pěkný zážitek. Když si vzpomenu na jiné survival tituly, tak oproti nim je Enshrouded dost zjednodušený. I tak vás ale určitě bude bavit, protože při troše trpělivosti a fantazie budete objevovat stále něco nového. Bohužel já dávám velký důraz při hraní na příběh a ten zde prakticky chybí. Což je velká škoda. 

A dokonce jsme si dali i hru v coopu a vyzkoušeli si, jak to funguje v partě. Rozhodně budeme pokračovat, dokud tu mlhu neporazíme úplně. Mrkněte se a nezapomeňte dát odběr.

Hodnocení

Název hry: Enshrouded

Vývojář: Keen Games
Vydavatel: Keen Games
Žánr: Survival, RPG
Multiplayer: Ano
Platformy: Microsoft Windows, Xbox Series X|S , PlayStation 5

Autor: Zitik

[ More ]

Celkový dojem

Enshrouded je určitě zábavná hra, která vás vtáhne do svého děje na několik desítek hodin. Pokud máte rádi typ survival, tak i déle. Vychází v mnoha aspektech vstříc každému hráči, a to z ní dělá prakticky univerzální titul pro všechny hráče. Je zcela na nás, zda se ponoříme více do survival, nebo se zaměříme spíše na boj a levelování postavy.

-
4.5

Klady

Jednoduchost

Grafika

Craft Systém

Zápory

Building systém trochu nepřehledný

Slabší příběh

X