WoW: Wrath of the Lich King –⁠ recenze deskové hry

Zitik

Fanoušci deskových her, raději zbystřete. Mám tu pro vás jednu lahůdku. Asi každý správný gamer zná sérii her World of Warcraft. Nám se dostala do ruky desková hra jedné verze této legendy, a to konkrétně World of Warcraft: Wrath of the Lich King. Asi se ptáte, jak taková deskovka vlastně může vypadat. Tak se na to mrkneme?

@Techraj

Před samotným hodnocením musím poděkovat společnosti Blackfire, která hru poskytla. Doufám, že brzy navážeme další spolupráci a přeji hodně úspěchů v budoucnu.

Wowko u vás na stole

Deskových her je v dnešní době opravdu nespočet. Jedna lepší než druhá. Výrobci si řekli, že by se dala udělat deskovka, která už vymýšlet moc nepotřebuje. Všechno vlastně známe. Máme svět, postavy, příběh i systém hry. Stačí jen vymyslet, jak to bude vypadat a pár detailů k tomu. Jeden z těch případů je právě deskovka World of Warcraft: Wrath of the Lich King.

Představte si, že jen otevřete krabici a na stole se vám začne válet samotný Arthas Menethil nebo Muradin Bronzebeard.

@Techraj

Pro někoho, kdo se ve světě Azerothu vyzná, je to určitě hodně lákavé. Bohužel pro někoho, kdo postavy a svět nezná, to bude asi trochu matoucí a bude to postrádat ten správný náboj, ale neznamená to, že si užije méně zábavy.

Systém hraní a kvalita materiálu
@Techraj

Systém celé hry je postavený na spolupráci hráčů. Na začátku hry si vylosujete nebo vyberete libovolného hrdinu, a k němu dostanete příslušné bonusy a kouzla. Výběr je opravdu široký a určitě si každý vybere, ale pozor. Thrall je můj, tak nesahat.

Cílem hry, je splnit jako tým všechny úkoly, které se také vylosují a nakonec splnit i úkol lokace Icecrown Citadel. Na cestě potkáme mnoho nepřátel, jen je škoda, že sám Arthas se do bitev nijak nezapojí. Můžete si ho tam dosadit jen tak pro dobrý pocit, ale nemá to jinak žádný efekt. Splněním úkolů na mapě a hlavního úkolu z citadely hra končí a vítězem se stávají hrdinové, nebo se úkoly nesplní, od ghůlů dostanete na budku a hra končí vítězstvím Krále Lichů. Ať už to skončí jakkoliv, zábava je skutečná a ještě o něco větší, když hrajete s někým znalým a občas se hecujete známými hláškami.

@Techraj

Zpracování samotné hry je velice kvalitní. Deska je z tvrdého papíru, na kterém je zobrazený celý světadíl Northrend i se všemi lokacemi, jako je například Gundrak, Azjol – Nerub nebo Nexus. Barevné zpracování je moc pěkné a člověk pociťuje tu nostalgii a promítá si, jak se zde při hraní proháněl na dračím hřbetě nebo ho sejmul pavouk v dungeonu.

Hrací karty jsou na tom podobně, i když bych uvítal více možností kouzel nebo systém vyzbrojování. Zpracování kvalitní, ale obsahově by to nebylo špatné rozšířit. Svět WoW je zbraní a zbrojemi doslova přecpaný.

Do čeho jsem se ale rozhodně zamiloval jsou samotné figurky. Je vidět, že výrobci si na nich dali také pořádně záležet a z každé je poznat, o jakou postavu se jedná. Já je mám už vystavené na poličce. Smekám, že postavy nejsou odfláknuté jen nějakou postavou nebo hůř, a to tvrdým papírem s podobiznou, zasazeným do umělohmotného stojánku. Za toto uděluji nejvyšší hodnocení.

@Techraj
Zábava pro každého? To asi ne

U hraní jsme se s přáteli výborně bavili. Bohužel jsem to vyzkoušel hned 2x. Jedna skupina znala svět i postavy a druhá moc ne. Rozdíl v zábavě byl znatelný. Ti hráči, co znají tento imaginární svět, si hraní užívali mnohem více. Desková hra je sama o sobě zábavná, ale potvrdilo se mi, že těží především ze svého jména. Rozhodně nehodlám snižovat kvalitu nebo zábavnost celé hry, ale název je faktor, se kterým se bohužel musí počítat.

Hodnocení redakce

Název hry: World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Vývojář: Z-Man Games
Vydavatel: Blackfire
Žánr: Desková hra

Autor: Zitik

Celkový dojem

Celá hra World of Warcraft: Wrath of the Lich King je postavená na známém systému Pandemic. Pokud tento styl hraní znáte, máte to o dost jednodušší a pokud znáte i samotné WoW máte vlastně vyhráno a bude vás to bavit. Jestli ale neznáte svět orků a mrazivého krále Arthase Menethila, bude to pro vás spíše trápení. Za mě ale doporučuji každému, kdo si chce na chvíli odpočinout od koukání do monitoru.

-
4.5

Klady

Krásné a kvalitní zpracování

Známý svět a postavy

Možnost využití figurek jako dekorace

Zápory

Pro někoho složitější herní systém

Malá možnost upgradu herních postav

X